popup close

media

News

Directly to videos and photos

Artikel door Eindhovens Dagblad: TU/e Contest

2019-06-13

EINDHOVEN- De finale van de jaarlijkse studentenwedstrijd van de TU/e leek gistermiddag wel een wedstrijdje wereld verbeteren. Drie winnende studententeams streken een geldprijs van ieder 5000 euro op. Maar de echte winnaar wordt volgens hen de maatschappij. 

Andere winnaar, AxLectric, wil de CO2 uitstoot door verkeer verminderen. De wegen moeten zoveel mogelijk bevolkt door elektrische auto's. Maar hoe werkt dat voor het zware werkverkeer?  Alex Pap, student data science aan de TU/e, en zijn team bouwen aan een modulair elektrisch gedreven as om vrachtwagens en machines om te bouwen tot hybride machines. Kosten 15.000 euro, goedkoper dan een nieuwe. Het patent is in eigendom, Volker Wessels gelooft erin en volgend jaar moet het op de markt komen. Daarna is - volgens Paps pitch - Europa aan de beurt. 

De derde winnaar SpaceSea wil ervoor zorgen dat in 2050 er genoeg voedsel is voor de wereldpopulatie. Om de dan 9,1 miljard monden te voeden, is zeewier de oplossing. Goedkoop en vol voedingsstoffen. Maar de al bestaande zeewier boerderijen zullen daarvoor aan schaalvergroting moeten doen, verder in zee verbouwen. Een ingenieus datagedreven monitoringssysteem van SpaceSea, aangestuurd via satellieten, moet daarbij helpen. Maar ook andere industrieën, zoals de mosselkweek heeft al interesse getoond. 

 
Source: https://www.ed.nl/eindhoven/tu-e-contest-wedstrijdje-wereld-verbeteren~a8036f97/