popup close

media

News

Directly to videos and photos

TU/e: Innovatieve ideeën in de prijzen bij TU/e Contest

2018-05-23

Studententeams aWeare, Ratio en Team T.E.S.T. waren gisteren de grootste winnaars van de finale van de TU/e Contest. Deze innovatiewedstrijd voor studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werd voor de vierde keer georganiseerd en is een samenwerking tussen de TU/e en 35 toonaangevende bedrijven en organisaties uit de Brainportregio. Met de TU/e Contest willen deze partijen studenten uitdagen om hun innovatieve idee of prototype door te ontwikkelen tot een verkoopbaar product.

De winnaar van het beste idee – met een geldprijs van €4.000,- en een werkplek in TU/e innovation Space – werd aWeare, een project waarbij navigatie voor slechtzienden wordt toegepast in wearables, zoals een rugzak. De prijs is bedoeld om het idee door te ontwikkelen.

Biosensor voor antibiotica

De prijs voor beste prototype ging naar Ratio, software om de honderden verschillende ontwerpen van complexe systemen, zoals van vliegtuigen, MRI-scanners of bruggen, goed op elkaar af te stemmen. Ratio wint een geldprijs van €5.000,- inclusief werkplek in TU/e innovation Space.

Team T.E.S.T. won in de categorie studententeams met hun biosensor voor antibiotica die patiënten thuis kunnen gebruiken. Daarnaast won studententeam iGem 2018 (international Genetically Engineered Machine) de publieksprijs op basis van stemmen. Het team focust op een eiwit dat functioneert als een anker voor genetisch gemanipuleerde bacteriën. De tweede publieksprijs (combinatie van ‘beste idee’ en ‘beste prototype’) ging naar Maps Untold, een nieuw webplatform om toeristen met elkaar te verbinden met lokale reisadviezen.

Selectieprocedure

In totaal werden er 120 projecten door zo’n 350 studenten ingediend. Hiervan zijn 72 projecten doorgegaan naar de eerste ronde. Op basis van een selectieprocedure door de TU/e en partnerbedrijven door middel van businessplannen, speeddates en de getoonde motivatie is een selectie van de top 20 gemaakt die tijdens de finale werden beoordeeld in de drie categorieën: ‘beste idee’, ‘beste prototype’ en ‘studententeams’. 

Het was de eerste keer dat de TU/e Contest vanuit het nieuwe TU/e innovation Space werd georganiseerd. TU/e innovation Space is in september 2017 geopend in gebouw Gaslab op de TU/e campus. In november van dit jaar verhuist TU/e innovation Space naar locatie Matrix, waar maar liefst 1500 m2 beschikbaar is. Het doel van TU/e innovation Space is om ondernemende studenten optimaal te laten samenwerken in interdisciplinaire studententeams en startups, naast onderwijs en bedrijfsleven.

Source: https://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/innovatieve-ideeen-in-de-prijzen-bij-tue-contest/